2024-03-18 09:37:58

Molekularna gastronomija u Centru izvrsnosti

Centar izvrsnosti i ovu subotu, 16.3. je organizirao predavanja i radionice za prijavljene učenike. U Centru su tako predavanje imale i naše vrijedne profesorice Marijana Gudić i Marijana Bandić Buljan. Nisu samo profesorice aktivne, nego i naši marljivi učenici, a jedan od njih je Ivan Vrkić koji je sudjelovao u njihovoj radionici. Današnja tema je bila Molekularna gastronomija. Učenici su pokazali veliki interes za ovu novu temu u našem obrazovanju. Naučili smo što je popularni napitak Bubble tea te kako ga sami mogu kući napraviti i koje sve okuse mogu kombinirati. Učenici su i sami izrađivali perlice (kuglice) od različitih pića. Naučili su koje se kemijske reakcije javljaju i zašto je u nekim napitcima kuglica pravilnija, a u drugima ne. Izrađivali su kuglice od četiri različita napitka: cedevite, sirupa od ribizla, soka od višanja i coca cole. Naučili su da se gotovo svaka tekućina može pretvoriti u kuglice koje su jednakog okusa. Molekularna gastronomija proučava procese pretvaranja napitka u kuglice koji se naziva sferifikacija. Učenici su saznali više o ovom procesu i krenuli su sami u izradu istih.  Najpravilnije kuglice su učenici dobivali od napitka coca cole.

Posljednji zadatak im je bio osmisliti ambalažu i predstaviti svoje proizvode ostalima. Pojedini učenici su pokazali velike vještine i kreativnost u prezentaciji svog gotovog proizvoda.

AUTORICE: Marijana Gudić i Marijana Bandić Buljan


Osnovna škola kraljice Jelene Solin